Over de organisaties achter Bacongo Limburg
Op Limburgse schaal
Bacongo Limburg is een project voor Limburgers en Congolezen. Met ondersteuning van Limburgse organisaties, verenigingen en erfgoedinstellingen. Deze pagina gaat over hen.
De initiatiefnemer
Als stadsmuseum van Hasselt heeft Het Stadsmus interesse in alles wat Hasselaren – en bij uitbreiding Limburgers – verbindt met het verleden. Bovendien heeft het museum heel wat ervaring met het verzamelen, selecteren en brengen van verhalen.
De partners van Bacongo Limburg
Organisatie die zich bekommert om het cultureel erfgoed van Haspengouw.
Organisatie die cultureel erfgoed van de mijnstreek in kaart brengt, helpt bewaren en zo toegankelijk maakt voor een breed publiek.
Koninklijke Koloniale Vereniging van Limburg
Vereniging, opgericht in 1934, van mensen die tijdens de koloniale periode in Congo woonden.
Grootste openbare bibliotheek van Limburg.
Centrum dat volwassenen stimuleert om zich in hun vrije tijd te blijven ontwikkelen.
Socioculturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie.
Stadsdienst die zich bezighoudt met thema’s als diversiteit, integratie en ontwikkelingssamenwerking.
Rachel Hansoul, de Truiense grafisch ontwerpster die de Wanatoeprijs 2019 won, een bekroning voor het beste afstudeerproject uit de Limburgse kunstscholen, verzorgde het visuele communicatiemateriaal van Bacongo Limburg.
Wanatoeprijs
De stad Hasselt geeft in het kader van de Wanatoeprijs die HBVL en Z33 elk jaar organiseren, ook een prijs van de stad Hasselt. De prijs bestaat uit een betaalde opdracht die zowel een return voor de stad geeft als extra kansen (verrijking portfolio, ervaring opdoen, zichtbaarheid) voor de afgestudeerde kunststudent in kwestie.
'Bacongo Limburg', expo en podcasts over (de)kolonisatie
Een artikel van Publiq - 4 april 2023
Hoe maak je een genuanceerde tentoonstelling rond een beladen onderwerp als dekolonisatie? Ann Delbeke (Het Stadsmus) en Leen Roels (ECRU) aan het woord over hun ervaringen.